Sınır koymak şart mı?
- firatakkemik
- 4 Oca
- 2 dakikada okunur

Bence evet!
Yıllar önce kızlarım küçükken Robert Mackenzie'nin yazdığı “Çocuğuna Sınır Koyma” isimli bir kitap okumuştum. Okuduğum günden beri geçerli olan, hem çocuklarımı büyütürken hem de hayatın çeşitli alanlarında kullandığım, bir içerik sunduğunu söyleyebilirim. Sınırların nasıl daha iyi ilişkiler yarattığına, hem ebeveyn hem de çocuk için güvenli alanı tariflediğine çok güzel örnekler veriyordu.
Özellike çocukları olanlara çok tavsiye ederim. 2 yaştan ergenlik sonuna kadar örneklerle nasılı anlatan ender kitaplardandır. (Benim okuduğum dönemdeki kapağı koydum, şimdilerde farklı kapağı var. #reklam değil.)
“Çocuklar, yaşadıkları dünyanın sınırlarını anlamak isterler ve buna ihtiyaçları vardır. Onlardan ne beklendiğini, diğer insanlarla birlikteyken durdukları yeri, ne kadar ileri gidebileceklerini ve çok ileri gittiklerinde ne olabileceğini bilmek isterler..” diyerek başlar bu kitap.
Şimdi bir düşünün. Yeni bir işe başladığınızda ilk olarak neleri bilmek istersiniz. Sanki sizi duyar gibiyim☺️
İş hayatında da sınırlara ihtiyacımız var. Aksi halde denge ve düzen kurmak mümkün olmuyor. Adaleti hissetmek ancak sınırları bilmek ve tutarlı uygulamalarla mümkün. Profesyonel duruş, kurumsal yapı, doğru ve iyi düşünülmüş sınırlarla gerçekleşiyor.
Bir ülkenin, kurumun anayasası da sınırlarıdır. Aile ve kişisele kadar inen sınırlardan bahsediyoruz. Hem iş, hem özel hayatta sağlıklı sınırlar, karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde belirlendiğinde ilişkileri güçlendiriyor. 🌟
@Brené Brown’ın güzel bir sözü var: “Sınırlarınızı belirlemek, kendinizi sevmek ve saygı görmek için önemlidir.”
Bir ülkenin, kurumun anayasası da sınırlarıdır. Aile ve kişisele kadar inen sınırlardan bahsediyoruz.
Bazen “hayır” demek gerekir ☺️
Kurumlarda nerelerde sınırlar etkili oluyor, gelin birlikte makalede değerlendirelim:
Profesyonellik ve Kişisel Alan: Kurumsal ortamda sınırlar, profesyonellik ve kişisel alanı korumak için gereklidir. İş arkadaşları arasındaki ilişkilerde, işle ilgili konuların özel hayatla karıştırılmaması önemlidir. Sınırlar, iş ve kişisel yaşam arasındaki dengeyi sağlar. Kişiler arasında samimiyet ve güvene bağlı değişmekle beraber, kurum olarak belirlenen temel değerlerle netleşir.
İş Yükü ve Zaman Yönetimi: Sınırlar, iş yükünü yönetmek için kullanışlıdır. İş saatleri içinde çalışmak, iş dışında dinlenmek ve aile hayatına zaman ayırmak gibi sınırlar, verimliliği artırır.
İletişim ve Çalışma Ortamı: Sınırlar, çalışma ortamında saygı ve işbirliği sağlar. Örneğin, e-postaların uygun saatlerde yanıtlanması veya toplantılarda herkesin söz hakkı alabilmesi için sınırlar belirlenir. İletişim tonu tarzı ile ilgili davranışlar da bu sınırlardan nasibini alır. Göz yumduğunuz bazı zorbalıklar veya kötü konuşmalar, yayılma eğilimi gösterir. Sınırlar ve uygulaması iletişim ve yaratılan iklim için çok belirleyicidir.
Yetki ve Sorumluluk: Sınırlar, yetki ve sorumlulukların net bir şekilde tanımlandığı yapıları destekler. Bu, iş süreçlerinin düzenli ve etkili bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Hiyerarşinin giderek yerini otonom takımlara bırakması gereken günümüzde, rol ve sorumluluk tanımları ve kimin neyin hesabını vereceğinin belirlenmesi netlik sağlar. Netlik olmadığında nasıl kaos olabileceğini, en iyi bunu deneyimleyenler bilir.
Dengesi kaçan, verimsiz ortamlarda kendimizi huzursuz ve mutsuz hissederiz. Adalet, değersizlik ve güven, en temelde etkilenen duygular olur.
Sınırlar, etkili iletişim, işbirliği ve verimlilik için büyük önem taşıyor.
Sınır koymaya, inisiyatif almayı da teşvik edecek şekilde kurumsal bir tabir bulmak istesek, buna “kontrollü özerklik” diyebilir miyiz sizce? ☺️
Sosyal bir varlık olan bizler, bir arada yaşıyoruz. Birlikte yaşarken, kollektif bilinçle hareket etmediğimizde, karşılıklı sınırları bilmeden ve onlara saygı duymadan yaşadığımızda, nelerle karşılaşabildiğimizi maalesef üzücü örneklerle görüyoruz.
Sağlıcakla kalın 🌸
Comments