GERİBİLDİRİM deyip geçmeyin!
- firatakkemik
- 22 May 2024
- 3 dakikada okunur
Hâlâ ismine geri bildirim diyor olsak da, aslında geliştirici bir paylaşımdan bahsediyoruz. Geri bildirim vermek de, almak da gelişim için çok önemli. Bilmediğimiz alanın aydınlanması, kendimizin başkaları üzerindeki etkinin farkına varılması gibi etkileri var, ki bu çok kıymetli.
En son aldığınız veya bugüne kadar aklınızda kalan olumlu bir geri bildirim oldu mu? Neydi ve nasıl bir etkisi oldu?
Ya da aldıktan sonra davranışlarınızda değişiklik yaratan bir geri bildirim örneği verebilir misiniz?
Gelişim programlarımıza katılan çoğu katılımcımız bu sorulara örnek bulmakta çok zorlanıyor. Çoğu zaman 1.nedeni: Aman kırılmasın / üzülmesin diye öyle yuvarlak, muğlak ifadelerle söylüyor olmak. 2.nedeni: Önce iyi bir şeyle başlayalım, sonra olumsuzu söyleyeyim kurtulalım, sonra aman biraz da yumuşatalım, bundan sonra da iş isteyeceğiz şimdi motivasyonunu da bozmayalım demek. Sonucu ise: Ya etkisi olmuyor, ya anlaşılmıyor, ya alıcı tarafından kâle alınmıyor, ya da alıcının ne anladığı kişilik özelliğine göre değişiyor.
Performansı çok başarılı birini işten çıkarmak isteyen bir yönetici gördü bu gözler (maalesef).
Neden diye sorduğumda söylediği hiçbir sebebin çalışanda karşılığı olduğunu anlamam ise benim şok anımdı. Çalışanımız kendini çok başarılı sanıyordu doğal olarak. Yönetici ise o rakamların çalışanın performansından değil, piyasadan olduğunu söylüyor ve bir sürü olumsuz durum sayıyordu. Yöneticimizle o dönemde bu konuda bir geri bildirim görüşmesi yapmıştık, sonraki dönemde de epeyce geliştirdi kendisini. Peki geri bildirim sürecinde neler oluyor, hangi aşamalardan geçiyoruz hadi bir bakalım.
⭐Amaç Önemli: Amacı had bildirmek DEĞİLDİR, öfkemizi yansıtmanın fırsatı hiç DEĞİLDİR. Programlarımızın bazılarında katılımcılar: valla bildiriyorlar hocam diyor. SAMİMİ-Nİ-YET önemli. Geliştirmek istediğinize, daha iyi olmasını istediğinize verin lütfen. NİYETİNİZ samimi ve iyi olma hali için olsun. Amaç üzüm yemek, bağcı dövmek değil. GELİŞİM için geri bildirim verin ve yanlış verilmiş olsa da gelişiminiz için düşünerek alın. 😊
😇Güvenli Ortam: Açık, güvenli, samimi bir ortam olmadan iletişim eksik oluyor. En çok da zor konular konuşulurken, olumsuz geri bildirim verirken bu hissediliyor. Düşüncelerin rahatça ifade edilebileceği, karşılıklı hashtag#diyalog imkanına fırsat sunan psikolojik güvenlik önemli.
🎁Geri Bildirim Almak: Geri bildirim almaya herkes kendini açık olarak ifade ediyor ama gelin görün ki, sonuçlar ve bu konuda zorlanmamız farklı şeyler söylüyor. Neden mi? Çünkü içimizde yükselen duvarlarımız var. Bu duvarlara takılmadan geçmesi hem alana hem verene bağlı. Herkes maalesef bu eğitimlerden geçmiyor, nasıl daha doğru ve etkili geri bildirim verir bilemeyebiliyor. Yine de her bir geri bildirimi almak ve üzerinde düşünmek değerli. Alın, üzerinde düşünün, objektif değerlendirin, güvendiğiniz kişilerle gerekiyorsa kontrol edin ve sonra ne istiyorsanız onu yapın. Geri bildirim alana aittir. Alan istediği gibi kullanmakta veya çöpe atmakta serbest.
🎁Geri Bildirim Vermek: Niyet – Samimiyet önemli. Içimizdeki duvarları bilirsek verirken onlara takılmadan nasıl geri bildirim verebiliriz bunu da çözebiliyoruz. Duvarları tanımak, anlamak ve bu duvarları bertaraf edecek açıklıkta, düşünce ve duyguları paylaşarak, suçlamadan, geribildirimi bir diyaloğa dönüştürerek, ihtiyaçları anlamaya çalışarak verdiğimizde KALPlere dokunuyor ve ancak bu şekilde geri bildirim amacına ulaşabiliyor. Olumlu olanları herkesin içinde, olumsuz olanları ise bire bir vermeyi de unutmuyoruz tabi.
🤩Kimler Geri Bildirim Vermeli?: Herkes herkese verebilir. Sadece yöneticinin geri bildirim vermesi gerektiğini düşünen ne yönetici, ne de çalışan kaldığını umuyorum. Yöneticiler de geri bildirime açık olmalı, geri bildirim verirken elbette örnek olmalılar.
⏰Ne zaman verilmeli?: Geri bildirim – özellikle de geliştirici olumluz olanlar - performans dönemlerine tabi olunca sorun oluyor. “Benden zaten memnun değil, düşük puanlayacak yolunu yapıyor, kalibrasyon lazım tabi ben gittim güme” gibi iç sesler çıkıyor ve çalışanlar tarafından bu bağlantının kurulması da gayet doğal bir hal alıyor. Bence geri bildirim, performans dönemlerinden daha çok gelişim planı dönemlerinde, sürekli, davranış gerçekleştiğinde anlık ve zamanında yapılırsa kıymetli. Müthiş bir gözlem, ilgi ve Geliştirme niyeti gerektiriyor. Gerek işte, gerek eşte, gerek arkadaş, aile her zaman her yerde ZAMANINDA, ANDA.

Comments