Fasilitatif Liderlik Nasıl Gelişir?
- firatakkemik
- 20 Haz 2023
- 3 dakikada okunur

Merhaba,
Fasilitatif liderlik tanımını hatırlayarak başlayalım.
#FasilitatifLiderlik, ekip üyelerinin katılımını ve #işbirliği ni teşvik eden, ortak hedeflere ulaşmak için onlara rehberlik eden ve onların potansiyellerini ortaya çıkaran bir liderlik tarzıdır. Fasilitatif liderler, ekip üyelerinin fikirlerine değer verir, onları karar süreçlerine dahil eder, onlara özerklik ve sorumluluk verir, onların öğrenmesini ve gelişmesini destekler ve karşılıklı diyologla sürdürülebilir başarıya ulaşmayı amaçlar. Fasilitatif liderlik, ekip üyelerinin motivasyonunu, güven ve bağlılığını, yaratıcılığını ve performansını artırır.
Peki Fasilitatif Liderlik nasıl gelişiyor?
Fasilitatif lider olmak için bazı beceri ve yetkinliklere sahip olmak gerekir. Bunlar neler mı hadi bakalım. Bazı farklar olsa da çoğunu tanıdığınızı göreceksiniz. Asıl fark tabi ki uygulama performansıyla oluyor.
· İletişim becerisi: Fasilitatif liderler, ekip üyeleriyle etkili bir şekilde iletişim kurarlar. Onları dinler, anlar, empati kurar ve saygı gösterirler. Onlara açık, net ve samimi bir şekilde konuşurlar. Onlara geri bildirim verirken olumlu ve yapıcı olurlar. Onları teşvik eder, takdir eder ve ödüllendirirler.
· Soru sorma becerisi: Fasilitatif liderler, ekip üyelerinin fikirlerini ortaya çıkarmak, onları düşünmeye ve öğrenmeye yönlendirmek için soru sorarlar. Soruları açık uçlu, ilgi çekici ve zorlayıcı olur. Sorularıyla ekip üyelerinin bakış açılarını genişletir, alternatifleri değerlendirmelerini sağlar ve çözümler bulmalarına yardımcı olur. Bu becerinin özünde #diyalog kapasitesini artırmak vardır.
· Dinleme becerisi: Fasilitatif liderler, ekip üyelerinin söylediklerini dikkatle dinler. Onları kesmez, yargılamaz veya eleştirmez. Onların duygu ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışır. Onlara geri bildirim verirken onların söylediklerini özetler veya yansıtır. Onların görüş ve önerilerine açık olur. için dinlemesi, herkesin sesini duyması ve duyulduğunu, anlaşıldığını hissetmelerini sağlaması çok önemlidir. Böylece herkes kendi görüşünün dikkate alındığını hisseder. Anlamak için dinlendiğini hisseder.
· Geri bildirim alma ve verme becerisi: Liderin çalışanlarına yapıcı bir şekilde geri bildirim vermesi, onların güçlü ve gelişmeye açık yönlerini belirtmesi ve onları teşvik etmesi gerekir. Etkili geri bildirim verebilmek kadar, liderin geri bildirim alabilmesi de önemlidir.
· Takım oluşturma becerisi: Liderin çalışanları bir takım halinde çalışmaya motive etmesi, aralarındaki işbirliğini ve uyumu artırması gerekir. Ekip üyelerinin kararlara katılımı ve ortak karar alabilme becerisi takım ruhunun güçlenmesini sağlar.
· Grup yönetimi becerisi: Fasilitatif liderler, ekip üyelerinin etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Ekip üyelerine net hedefler, roller ve beklentiler belirler. Ekip üyelerinin katılımını ve işbirliğini sağlar. Ekip içinde güven ve saygı ortamı yaratır. Ekip üyelerinin çeşitliliğini ve farklılıklarını kabul eder ve değerlendirir. Ekip içinde ortaya çıkabilecek çatışma veya sorunları çözüm odaklı bir şekilde ele alır.
· Alçakgönüllülük: Liderin kendini diğerlerinden üstün görmemesi, kibirli ve otoriter olmaması gerekir. Hiyerarşisiz ve güvenli İletişim sağlanabilecek bir ortam yaratması önemlidir.
· Kolaylaştırma becerisi: Fasilitatif liderler, ekip üyelerine rehberlik eder. Onlara özerklik ve sorumluluk verir. Onların öğrenmesini ve gelişmesini destekler. Liderin çalışanların karşılaştıkları problemleri çözmelerine yardımcı olmak amacıyla, fikirleri güçlendirmesi, güveni sağlaması, alternatif çözüm yolları bulabilecek araçlarla ekibini destekler. Onlara kaynaklar, araçlar ve yöntemler sunar. Onların karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olur. Onların başarılarını kutlar.
Fasilitatif liderlik becerileri ve yetkinlikleri doğuştan gelen veya zamanla kazanılan beceriler olabilir. Güzel olan haber, tüm bu yetkinlik ve becerileri geliştirmek mümkündür. Unutmayalım ki “Liderlik bir pozisyon değil, bir eylemdir”. Yeni davranışlar geliştirmek, eskilerinden vazgeçmek, davranışlarımızı daha iyiye evirmek, biz istersek mümkün.
Toplumun her kesiminde ihtiyacımız olan bu liderlik tarzı, ekip üyelerinin katılımını ve işbirliğini teşvik ederek daha yaratıcı ve etkili çözümler üretmelerine yardımcı olur. Fasilitatif liderlik becerilerinizi geliştirmek için faydalı olabilecek iki kitap önerim var:)
Facilitative Leadership: How to Lead Meetings that Get Results by Richard G. Weaver and John D. Farrell. Bu kitap, fasilitatif liderliğin toplantılarda nasıl kullanılabileceğini gösterir. Toplantıların amacını belirlemek, katılımcıları hazırlamak, gündemi yönetmek, tartışmaları yönlendirmek ve sonuçları değerlendirmek gibi konulara odaklanır.
The Facilitative Leader: A Comprehensive Guide to Leading with Influence by Dale Schwarz and Anne Davidson. Bu kitap, fasilitatif liderliğin temel prensiplerini ve uygulamalarını anlatır. Ayrıca, farklı durumlarda nasıl etkili bir şekilde iletişim kurabileceğinizi ve karar alabileceğinizi gösteren pratik araçlar ve örnekler sunar.
Sağlıcakla kalın.
Comments