top of page
Ara

Fasilitatif Lider doğulur mu, olunur mu?

  • firatakkemik
  • 20 Haz 2023
  • 2 dakikada okunur

Merhaba,

Bir önceki yazımın üzerinden biraz zaman geçti. Fasilitatif liderlik nedir, gelin hatırlayalım.

#FasilitatifLiderlik, ekip üyelerinin katılımını ve işbirliğini teşvik eden, ortak hedeflere ulaşmak için onlara rehberlik eden ve onların potansiyellerini ortaya çıkaran bir liderlik tarzıdır.

Fasilitatif liderlik becerileri ve yetkinlikleri doğuştan gelen veya zamanla kazanılan beceriler olabilir. İyi haber, tüm bu yetkinlik ve becerilerinin geliştirilebilir olması.

Unutmayalım ki “Liderlik bir pozisyon değil, bir eylemdir”. Yeni davranışlar geliştirmek, eskilerinden vazgeçmek, davranışlarımızı daha iyiye evirmek, ancak biz istersek mümkündür.

Toplumun her kesiminde ihtiyacımız olan bu liderlik tarzı, ekip üyelerinin katılımını ve işbirliğini teşvik ederek, daha yaratıcı ve etkili çözümler üretmelerine yardımcı olur. Son dönemde, fasilitatif lider olan ile olmayan arasında çokça örneği medyada, siyasette, kurumlarda sıkça gözlemleme fırsatı bulduk.

Oysa, Fasilitatif Liderler ile, sürdürülebilir başarıya ulaşmak ve birlikteliğin gücünden faydalanmak kolaylaşır.

İşte iyi bir fasilitatif lider olmanın 5 adımı;

  1. Her takım üyesinin düşüncelerini ifade edebileceği bir alan yaratın.

  2. Süreçleri takımın bireysel katılımı ve çalışma stilleri etrafında tasarlayın.

  3. İşlerini yapmaları için kendi yöntemlerini izlemelerine izin verin.

  4. Birlikte ortak kararlar almanın yanısıra kişilerin sorumluluk almalarını teşvik edin ve sonuçları beraber değerlendirin.

  5. Yeni bir süreç için bir fikriniz olduğunda, takımdan görüşlerini sorun ve takım tarafından olumlu yanıtlanan önerileri uygulayın.

Fasilitatif liderlik, cevapları olmayan doğru sorular sormakla ilgilidir. Kontrol ve otoriteyi vurgulayan daha geleneksel bir yaklaşımdan daha çok, takımınızın potansiyelini açığa çıkarmaya odaklanan modern bir yaklaşımdır.

Bir projede veya görevde çalışırken yeni fikirleri desteklemeyi ve çalışanları daha yaratıcı hale getirmeyi gerektirir. Farklı görüşleri birleştirir, tek tip değil çeşitlilik sever. Aynı görüşte olmanın ne anlamı var ki😊 Birbirimizin fikrini geliştirerek daha iyiye ulaşmak varken, neden kafa sallayıp geçelim, değil mi?

“Amaaan başına iş mi alacaksın?”, “Eski köye yeni adet getirme” gibi söylemlerin içinde kendimizi bulduğumuzda, yaptığımız işten ne kadar memnun oluyoruz? İşin içine dahil olma, fikrimizin değerli bulunması, katkı sağlama hangimizi iyi hissettirmiyor ki?

Fasilitatif liderin otantik olması, samimiyetin, güvenin ve ilişkilerin gelişimi için önemlidir. İşte böyle bir liderlikle harika bir ekip performansına, sürdürülebilir başarılı sonuçlara ve yüksek kişisel tatmine ulaşmak mümkün.


Bir sonraki paylaşımımızda fasilitatör kimdir ve ne zaman gerekir konusundan bahsedeceğiz.


Şu soruları da ortaya bırakayım : )

Birlikte karar almak ne zaman önemli? Yapabiliyor muyuz? Dahil olmak nasıl bir duygu yaratıyor? Mevcut durum için ne hissediyor, neleri farklılaştırmak istiyoruz?


 
 
 

Comentarios


© 2021 by Firat Akkemik

bottom of page