top of page
Ara

Bir Fasilitatöre ne zaman ihtiyaç duyarız?

  • firatakkemik
  • 20 Haz 2023
  • 2 dakikada okunur


Merhaba,

Bir fasilitasyon eğitiminin öğlen arasında sevgili kuzenim ve iş ortağımla bu harika bir manzarayı ve güzel havayı bulunca pozumuzu verdik.

Hadi o zaman biraz "Ne zaman bir fasilitatöre ihtiyaç duyarız veya ne zaman bir fasilitatör olsa iyi olur?" konulaşım.

Bildiğiniz gibi fasilitasyon, kelime anlamı olarak kolaylaştırma demektir. Bir grup insanın belirli bir amaç doğrultusunda etkili bir şekilde iletişim kurmasına, karar vermesine ve işbirliği yapmasına yardımcı olan bir süreçtir. Kapsayıcı süreçler, iş birliğine dayalı sonuçlar ve sürdürülebilir başarının anahtarıdır. Günümüzde en çok ihtiyacımız olan durumlar desek yanlış mı olur? 😊 Fasilitatör de, bu süreci yöneten ve grup dinamiklerine uygun yöntemler kullanan kişiye verdiğimiz isimdir.

Peki ne zaman bir fasilitatöre ihtiyaç duyarız?

Aslında her zaman! Sadece toplantılar veya çalıştaylar için değil, her türlü grup etkileşimi için faydalı bir araçtır fasilitasyon. Örneğin, bir proje ekibinin ortak bir vizyon oluşturması, bir sorunu analiz etmesi, çözüm önerileri geliştirmesi veya eylem planı hazırlaması gibi durumlarda bir fasilitatörün desteği çok işe yarar. Fasilitatör, grubun katılımını sağlar, fikir alışverişini teşvik eder, çatışmaları yönetir, zamanı kontrol eder ve sonuçları özetler. Elde edilmek istenen sonuca, ortak ve etkili bir kararla herkes için varılmasını kolaylaştırır.

Bazı kullanım alanlarını deneyimlerimize de dayanarak örneklemek isteriz;

- Strateji ve vizyon toplantıları

- Çalışan bağlılığı çalıştayları

- Yeni ürün yeni fikir çalıştayları

- İşveren marka toplantıları

- Müşterilerle arama toplantıları

- Çok bölümlü, farklı fonksiyonları kapsayan iş ve proje uygulamaları

- Değişim yönetimi ile ilgili her konu

- Bölüm veya Şirket Hedef Toplantıları

- Performans Kalibrasyon Toplantıları (bazı şirketlerde var ve çok zorlu olabiliyor)

- Yetenek yönetimi toplantıları (özellikle potansiyel Yetenek belirlemede kıt kontenjan için)

- Sürekli iyileştirme ekip çalışmaları

- Üretim-Satış gibi hedeflerin birbirleri ile “conflict” olduğu anlaşmazlık potansiyelli durumlar

Liste daha uzayıp gider.

Peki fasilitasyonun avantajları nelerdir derseniz şöyle bir özet yapabiliriz. Fasilitasyon sayesinde grup üyeleri daha motive, yaratıcı, verimli ve tatmin olurlar. Grup içinde güven, saygı ve işbirliği artar. Grup kararları daha kaliteli ve kabul edilebilir olur. Herkes alınan kararı benimsediği için işin takibi, yapılması için gösterilen çaba ve özen artar. Bu sayede grup performansı ve sonuçları iyileşir. Daha olumlu bir etkileşim ve iklim oluşur.

Fasilitasyon nasıl yapılır?

Fasilitasyon yapmak için bazı beceri ve bilgilere sahip olmak gerekir. Bunlar arasında iletişim, dinleme, soru sorma, geri bildirim verme, gözlemleme, analiz etme, yaratıcılık, esneklik, liderlik ve kolaylaştırma yöntemleri sayılabilir. Ayrıca fasilitasyon yapmadan önce grup hedefini ve ihtiyaçlarını belirlemek, uygun ortam ve malzemeleri hazırlamak ve süreci planlamak çok önemlidir. Öncesinde amacı belirlemez ve hazırlık yapmazsanız, çabalar ve zaman boşa gidebilir. Biz karakter olarak hemen sonuca gitmek ve işe girişme eğilimindeyizdir. Ama iyi bir planlama bu sürecin olmazsa olmazı. Bunu unutmamak ve iyi bir süreç tasarımı yapmak, sonuca büyük katkı sağlar.

Biz fasilitasyon.com olarak hem iç fasilitatör yetiştirmenize hem de fasilitatör olarak sizlere gerekli desteği sunmaya talibiz.

Bir sonraki paylaşımımız kurum içi fasilitatör yetiştirme ile ilgili olacak.

Bugüne kadar çalıştığınız iş yerlerinde fasilitatör var mıydı? Bir fasilitatör ile çalıştınız mı? Etki yarattıkları alanlar nelerdi?

Ve bir de öneri: Fasilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Fasilitasyon Sanatı: Gruplarla Çalışmanın Yeni Yolu - Roger Schwarz’ın kitabına bakmanızı tavsiye ederiz.

 
 
 

Comentarios


© 2021 by Firat Akkemik

bottom of page